Nieuwe btw-regels vanaf 1 januari 2025

Op 1 januari 2025 worden enkele belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de btw-regels. Deze wijzigingen hebben betrekking op de btw-aangifteverplichtingen, btw-teruggave en btw-procedures. De vernieuwingen zijn gericht op het moderniseren van de processen en het versterken van de slagkracht van de btw-administratie bij nalatigheid van belastingplichtigen.

Wijzigingen in aangifte- en teruggavemodaliteiten

Vervangende aangifte

Vanaf 2025 krijgt de btw-administratie de mogelijkheid om een vervangende aangifte op te maken wanneer een belastingplichtige nalaat zijn btw-aangifte in te dienen binnen drie maanden na de deadline. Deze vervangende aangifte bevat het hoogste verschuldigde btw-bedrag van de afgelopen 12 maanden, met een minimum van 2.100 euro. Belastingplichtigen kunnen dit voorstel betwisten door alsnog een correcte aangifte in te dienen binnen een maand.

Ambtshalve aanslag

Indien een belastingplichtige zijn aangifte niet indient of andere btw-verplichtingen verzaakt, kan de administratie een ambtshalve aanslag opleggen voor het vermoedelijke verschuldigde btw-bedrag. Dit is een uitbreiding van de huidige bevoegdheden, die nu voorbehouden zijn aan de minister van Financiën.

Verlenging aangiftetermijn kwartaalaangifte

De indieningstermijn voor belastingplichtigen die per kwartaal aangifte doen, wordt verlengd met vijf dagen. Dit betekent dat de aangifte ten laatste op de 25ste dag na afloop van het kwartaal moet gebeuren.

Gewijzigde regels voor btw-teruggave

Vanaf 2025 kunnen belastingplichtigen hun btw-tegoed alleen terugvragen voor het bedrag dat voortvloeit uit de meest recente aangifte. Het terugvragen van tegoeden uit eerdere aangiftes moet voortaan via een aparte procedure. Maandaangiftes geven vanaf nu ook recht op maandelijkse teruggave, mits alle aangiften van de laatste zes maanden tijdig zijn ingediend.

Veranderingen in de btw-procedureregels

Dwingende antwoordtermijn op vragen om inlichtingen

Vanaf 1 januari 2025 geldt een vaste termijn van één maand voor belastingplichtigen om te antwoorden op vragen van de btw-administratie. In dringende gevallen, zoals bij controle van een teruggaafverzoek, kan deze termijn worden verkort tot tien dagen.

Nieuwe betaalmogelijkheid via domiciliëring

Het wordt vanaf 2025 mogelijk om btw-schulden via domiciliëring te betalen, in plaats van een manuele overschrijving.

Afschaffing rekening-courant

De huidige btw-rekening-courant wordt in 2025 vervangen door de Provisierekening Btw. Deze nieuwe rekening moet het beheer van schulden en tegoeden vereenvoudigen en wordt online beheerd via MyMinFin.

Deel dit blogbericht

LinkedIn
Facebook
X

Meer blog berichten

Als accountant ben ik gewend om mijn dagen door te brengen tussen de cijfers en wetsveranderingen, constant bezig met het adviseren van klanten over omzet

Deze week stond in het teken van de Week van het Werkgeluk, een initiatief dat organisaties en mensen samenbrengt die werkgeluk hoog in het vaandel

We gebruiken technologie niet alleen om onze interne processen te verbeteren, maar ook om de relatie met onze klanten te verdiepen. Door geavanceerde technologische oplossingen

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten?

Neem vandaag contact met ons op. Ons team staat klaar om u te helpen.

Bij Ann Lievyns Accountancy staat uw toekomst centraal.

+ 250 tevreden klanten

%
9
Ann Lievyns Accountancy